fbpx

Assistenterna blev en del av vår familj

Annika var i flera år rädd för att låta assistenter ta över omvårdnaden för hennes son Björn. I 15 år tog hon själv hand om honom. När FMF Assistans hörde av sig var Annika ändå nyfiken och träffade en förtroendeingivande person från FMF över en fika. Sedan den dagen har hennes syn om personlig assistans förändras totalt. Hon kände sig trygg när hon fått förklarat för sig hur personlig assistans fungerar.

Annika är 54 år och bor med sin nu 19:årige son Björn några kilometer utanför Hudiksvall. Björn föddes med en grav utvecklingsstörning som påverkat bland annat hans tal och förmåga att gå samtidigt som han behöver stort stöd i alla delar i sin vardag och kan inte lämnas själv. Annika under alla dessa år skött allt runt Björn helt själv.

Hur kommer det sig att du inte sökt hjälp tidigare?
– Den tanken kom alltid med en sådan stor oro. Jag har hela tiden vetat att jag förr eller senare kommer att behöva ansöka om hjälp och då personligassitans, men jag vågade inte låta någon främling ta över ansvaret, förklarar Annika.

Sedan några år tillbaka förlorade Annika sin make och Björn även sin far. En tragisk händelse som fick Annika att inse att livet är skört och insikten om att inte heller hon som mamma kommer att kunna finnas för hennes Björn under hela hans liv var en oro. I samma skede fick Annika kontakt med FMF Assistans.

– Vi sågs på en fika i stan. Jag kände att jag inte riktigt hade tid att gå igenom processen för att söka personligassitans med tanke på allt som hade hänt. Därför ställde jag mig lite tveksam. Men vi kom överens om att höras längre fram och börja lite smått, berättar hon.

Ett år senare kontaktade FMF Assistans Annika igen för att stämma av familjens tankegångar. De kom överens om att tillsammans driva ärendet och ansöka om personlig assistans. Efter ansökan och utredning kom sedan ett beslut. I början valde Annika att själv arbeta som Björns assistent för att hon var orolig att assistenter utifrån skulle inkräkta på deras privatliv. Samtidigt så fanns hela tiden tanken om att så småningom anställa assistenter.

– Jag diskuterade med FMF och vi bestämde oss tillsammans för att annonsera och söka assistenter bara för att se hur det skulle kännas. Att FMF Assistans var så förstående med detta kändes väldigt tryggt för mig. Vi fick många ansökningar och fastnade för 4 assistenter som kallades till intervju. Efter intervjuerna kunde vi inte bestämma oss för vem som var bäst. Vi beslutade oss därför för att anställa alla fyra, berättar Annika med ett skratt. Något som visade sig vara ett mycket klokt beslut.

Sedan dess har Annikas och Björns liv förändrats totalt. Annika har för första gången kunnat åka iväg på en semester och behöver inte längre oroa sig för Björns framtid.

– Om ett år när Björn är färdig med gymnasiet har vi planer på att köpa en lägenhet till honom i Hudiksvall. Där ska han bo själv och det kan han tack vare hans fantastiska assistenter. De kan ju honom så bra nu! De har blivit som en del av familjen och de älskar verkligen honom. Jag är så glad att jag valde FMF Assistans, för dom finns där för mig, Björn och våra assistenter.

Vad tycker du utmärker det som FMF bidragit med?
– Jämför jag med hans klasskamrater, som inte har anlitat FMF, så har de oftast inget att säga till om när det kommer till deras egna barn. Men FMF lyssnar på det jag har att säga och anpassar hjälpen efter mina önskemål. Med FMF så kan Björn fortfarande ha ett eget intresse. Han som älskar att rida, gå på teater och lyssna på musik får ständigt ta del av det – vilket resulterar i att han är en väldigt glad kille. Han har också utvecklats stort under detta år med dessa engagerade assistenter. Det gör mig så tacksam, säger Annika.

Ring oss!