Moas assistenter gav henne ett mer aktivt och innehållsrikt liv

Moa är 10 år och tampas med diagnoser som autism och Dravets syndrom. Dessa har orsakat att hon dagligen får kraftiga EP-anfall och behöver ibland färdas med helikopterambulans till sjukhuset i Östersund. Oftast räcker det att assistenterna ger medicin och de har lärt sig att läsa av Moa när ett anfall kommer. Moa behöver aktiv tillsyn dygnet runt och har alltid två assistenter under dagtid. Sedan hösten 2018 har två av hennes assistenter, Emil och Hannah, börjat arbeta som personliga assistenter åt henne – under denna tid har de inte bara underlättat för Moa i vardagen, utan också lyckats fylla hennes liv med ännu mer glädje och händelserika äventyr.

Emil har tidigare arbetat som skidinstruktör och Hannah driver Huså Åreskutans Fjällridning. Där får hon dagligen träffa människor för att tillsammans rida islandshästar i storslagen fjällterräng. Med dessa bakgrunder har de båda en övertygelse i att fysisk aktivitet i fina miljöer bidrar till psykiskt välmående. En insikt som gjort att de gärna låtit Moa ta del av deras miljöer och intressen. Eftersom Moa själv inte klarar av att utveckla ett intresse på ett djupare plan har hon genom sina assistenter nu en vardag med både hästar och utförsåkning. Emil och Hannah är fantastiska på att anpassa aktiviteten efter Moas förutsättningar och nivå.

– Genom att få följa med på mina och Emils aktiviteter så får Moa ett aktivt liv så långt som det bara går. Hon får följa med och uppleva aktiviteterna på riktigt. Det är hon som får sitta på hästen, bada i sjön eller grilla vid den öppna elden. Hon sitter inte bara och kollar på. Hon får ett innehållsrikt liv som vilken annan tioåring som helst. Det gör att hon kan uttrycka lycka till livet. Det är vad jag strävar efter varje gång vi ses – det är vad som motiverar mig, förklarar Hannah.

Emil vill även han poängtera vikten av att låta Moa få göra sådant som uppfattas som helt vanliga saker. Han refererar samtidigt till sitt arbete som assistent och att det bidragit till att han nu uppskattar de små sakerna i livet mycket mer.

– Att umgås med Moa är en ny upplevelse varje dag. Det blir som att jag kliver in i hennes värld och får uppleva saker på ett annat sätt än som jag tidigare varit van vid. Det är riktigt häftigt tycker jag. Att något som man tyckt varit så litet och självklart kan uppfattas som så mycket större och viktigare för någon annan. Det blir så när man gör det tillsammans med Moa. Som att åka och bada exempelvis. Det finns nog ingen som tycker om att bada så mycket som Moa. Det gör att jag får ut något av det hela också. Den glädjen och energin hon sprider – det älskar jag, säger Emil med ett leende.

FMF Assistans som är Moas assistansanordnare och därmed assistenterna arbetsgivare stöttade Emil när han utbildade sig till skidinstruktör och bekostade hans licens att köra ski-kart . Nu har Moa sin alldeles egna skidinstruktör på Totalskidskolan i Åre, där funktionshindrade får åka skidor i en speciellt framtagen kälke (ski-kart)

Emil och Hannah fortsätter med att berätta om alla roliga stunder som de haft med Moa. Om alla skoterturer och ridturer ute i skogen. Nyligen åkte de till och med till Kroatien tillsammans, vilket var första gången som Moa var utomlands. En härlig resa för henne, som Emil redan konstaterat, älskar vatten.

Idag är de alla tre på besök i Örebro. Här ska de se på när Hannah rider i Tornerspel och besöka Wadköpings medeltida marknad

– Så kul att Moa med familj och assistenter kom hit till Tornerspelen. Hon lyser upp varje gång hon ser mig. En tjej som har så lätt till skratt. Hon har ju det trots allt inte så bra stundvis. Hon lär mig mycket om att vara positiv och uppskatta det lilla, menar Hannah. Med hjälp av assistans har vi tillsammans lyckats skapa ett innehållsrikt för henne och precis så borde alla barn med funktionsnedsättning också få ha det, avslutar hon.