fbpx

Möt vår chefsjurist, Robin!

Robin Käcko har arbetat som jurist hos FMF Assistans sedan januari 2017. Sedan dess har han inte bara hunnit ta över chefsjuristsrollen, utan även samlat på sig stora kunskaper om hur man hjälper funktionshindrade med rätten till personlig assistans.

Till vardags spenderar Robin, 29 år gammal, sin tid hemma i Örebro framför tv:n och vidgar sitt filmintresse. Lite avkoppling vill han beskriva det som, då mycket tid och tankar går till att planera hur han ska hjälpa människor med funktionshinder att få rätt till personlig assistans.

–  Jag försöker alltid komma till jobbet med en färdig bild i huvudet över hur jag till exempel vill besvara en överklagan eller driva vidare en rättsprocess. Det gör att jag lättare kan komma igång och får på så sätt även ännu mer tid till att bearbeta alla ärenden. Mina arbetsuppgifter kan lätt beskrivas som tidskrävande då det behövs en hel del granskning och uppföljning för att undvika att något viktigt råkar uteslutas, förklarar Robin.

Det juridiska inom personlig assistans är en stor och viktig del och därför läggs stort fokus på den biten hos FMF Assistans, så att vi alltid kan hjälpa våra kunder. För Robin är det ett arbete som ofta gör stor skillnad för den funktionshindrade och ett arbeta han brinner för.

 – Vi hjälper våra kunder att ansöka om assistanshjälp dagligen. Alla vi jurister här på FMF Assistans kan hjälpa de med funktionshinder att samla in bevismaterial som stärker deras rättighet till att få den hjälp de behöver. Materialet kan i många fall vara ett läkarintyg eller andra typer av berättelser som kan intyga att personen måste ha assistanshjälp. Vi går sedan igenom allt material för att se om det behöver utvecklas vidare, innan det skickas iväg. När vi sedan får ett beslut går vi igenom det tillsammans med dem anhöriga. Är vi missnöjda så överklagar vi det till förvaltningsrätten. Då driver vi en rättsprocess som förhoppningsvis leder till att vi får rätt i domstol.

Benjamin Isasson, VD för FMF Assistans berättar hur viktig juridiken är.

–  Juridiken är en av dom viktigaste delarna som assistansanordnare. För oss är det en självklarhet att våra kunder ska få hjälp och känna sig trygga. Försäkringskassan och kommuner letar efter varje möjlighet till ett avslag. När det blir avslag så finns en fördel för oss och våra kunder att vi har helt egna jurister, vi får en närmare och mer frekvent kontakt. Detta medför att våra jurister kan göra ett mer ingående arbete och ge bästa förutsättningar för våra kunder. Vi har några av Sveriges vassaste jurister på området, vilket gör mig stolt, berättar Benjamin.

Enligt nya siffror från Försäkringskassan fick över 80% av alla förstagångsansökande avslag för assistansersättning under 2018. En siffra som Robin anser ska kunna minska om personerna ansöker om juridisk hjälp från början, istället för att vänta med det till när de redan fått en ansökan misslyckad.

– Det som gör att jag älskar mitt arbete är det faktum att jag kan hjälpa personerna om de ger mig rätt förutsättningar. Och jag är dessutom en vinnarskalle som gör allt för att vinna i förvaltningsrätt och Kammarrätt, säger Robin med ett stort leende. Jag tycker också att mitt arbete är viktigt och betydelsefullt och förstår att det faktiskt ofta gör en stor skillnad i någons annans liv. Vi hjälper personer som faktiskt behöver vår hjälp, vilket känns fantastiskt bra, avslutar han.

Ring oss!