fbpx

Påminnelse om basal handhygien

Örebro 2020‐04-08

FMF Assistans AB följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och har som arbetsgivare ett övergripande ansvar då det kommer till rutiner för att förhindra smittspridning inom verksamheten. Som anställd hos FMF Assistans har du en skyldighet att följa dessa rutiner.

Då våra kunder många gånger tillhör riskgruppen är det oerhört viktigt att du som assistent gör vad du kan och tar ditt ansvar för att minska risken för smittspridning. Detta gör du genom att tillämpa basala hygienregler. Det innebär att du har en god handhygien och använder handskar när det behövs.

Vad du som assistent kan göra:

 • Börja ditt arbetspass med att tvätta händerna noggrant direkt när du kommit till kundens hem. Upprepa detta varje gång ni kommer tillbaka efter diverse aktiviteter. Torka alltid av handtag till både ytterdörr och toalettdörr efter dig med desinficeringsmedel.
 • Använd alltid handskar vid kontakt med kroppsvätskor, avföring, sår och dylikt. Släng handskarna efter användning då de kan sprida smitta. Tvätta samt sprita händerna.
 • Använd inte ringar, armband eller armbandsur i arbetet. Dessa är härdar för diverse bakterier.
 • Tvätta händerna ordentligt med tvål och avsluta med handsprit. Tvätta händerna i minst 30 sekunder med ljummet vatten och rengör noggrant mellan fingrarna, gnugga fingertoppar och glöm inte tummarna då dessa ofta missas.
 • Handsprit appliceras på torra händer efter tvätt. Låt sedan händerna lufttorka.
 • Torka dig på engångspappershandduk, alternativt handduk som du byter direkt efter ditt arbetspass.
 • Var mycket noggrann med handhygien vid matlagning, samt intag av måltid.

Instruktionsfilm för korrekt teknik vid handtvätt: https://www.youtube.com/watch?v=RjorAqxRui8

 

Korrekt förfarande vid handtvätt, steg för steg:

Utöver hygienreglerna bör du även:

 • Undvika kontakt med smittade och sjuka människor
 • Hosta eller nys i armvecket, INTE i handen eller rakt ut i luften
 • Undvika att röra ögon, näsa och mun eftersom du genom att undvika detta minskar risken för smittspridning via slemhinnor
 • Ta ej i hand när du hälsar på folk
 • Sprita din mobiltelefon regelbundet och torka av med pappershandduk
 • Hjälpa till att sprida kunskapen om dessa hygienrutiner till andra i din omgivning

 

För att skydda dig själv och andra, läs mer information från Folkhälsomyndigheten:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Olika språk:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/information-pa-olika-sprak/

Om din kund blir sjuk

Om kunden insjuknar är det fortfarande ditt ansvar, i egenskap av personlig assistent, att tillgodose dennes behov av assistans. Det är inte en godtagbar anledning att stanna hemma på grund av oro för smitta. Det kan ses som arbetsvägran. Om kund med bekräftad Covid-19 skall behandlas i hemmet, kontakta omedelbart kundansvarig för medvetande göras om detta så att vi som arbetsgivare kan vidta åtgärder för att korrekt vård kan utföras i hemmet.

Om du blir sjuk?

Om du har symptom ska du stanna hemma från arbetet. Symptomen vid covid‐19 är feber, hosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk. känner du av dessa symptom ring 1177 alternativt 113 13 för fortsatt rådgivning.

I övrigt gäller ordinarie rutiner vid sjuk‐ och friskanmälan.

Vi kommer att uppdatera våra anställda och kunder löpande vid förändringar kring rutiner och föreskrifter rörande Coronaviruset.

 

Ring oss!