fbpx

Radioprofilen som vägrar ge upp

Mats Dahlberg är ett känt ansikte, eller röst, för många sportintresserade. I över 30 år har vi kunnat höra hans intensiva sportreferat när vår tids största alpina stjärnor hävt sig ned för branterna. Mats är idag 56 år och skulle ha gjort sitt 14e OS i år, men så blev det inte.

Det var den 26e mars 2017 som Mats drabbades av en stroke på ett hotellrum i Borlänge. Tiden sedan den händelsen har varit oviss och allt annat än enkel.

– Jag låg på sjukhus hela den sommaren, sedan fick jag dagvård här hemma fyra dagar i veckan innan jag tillslut kunde få börja aktivera mig igen, berättar Mats.

Innan han började arbeta inom radiosporten var han aktiv inom handbollen både som tränare och spelare. Träning och att få aktivera sig har således alltid varit en central del i Mats liv, så även efter den ödesdigra natten i mars.

– Jag har en testcykel här hemma som är handikappanpassad. Där spenderar jag väldigt mycket tid. I början så brukade jag cykla 5-6 mil och målade upp en mental bild av att jag skulle till Arboga eller andra närliggande städer. Sedan så ringde en gammal vän ifrån Grebbestad när jag satt på cykeln, då satta jag upp ett mål om att cykla dit. Man måste ha mål och jobba med mentala målbilder för att orka cykla den sträckan på ungefär 30 mil, där tror jag att min idrottsbakgrund spelar in och hjälper mig mycket, konstaterar Mats.

Mats skador vart mestadels fysiska och har inte påverkat den mentala förmågan märkbart.

– Jag är förlamad på vänster sida av kroppen, med minimal rörlighet i arm och ben. Däremot fick jag behålla talet, vilket jag är otroligt tacksam för. Det finns många som har det betydligt mycket värre och till exempel inte kan äta för egen maskin, säger Mats.

Det märks att Mats har en idrottsbakgrund när det kommer till att alltid tänka positivt och agera på bästa sätt utefter de förutsättningar man har. En idrottsbakgrund som han inte har några planer på att släppa.

– Jag lyssnar mycket på mina kollegor i sändningarna och vi har alltid kontakt efteråt där jag brukar komma med lite feedback på deras insatser i kommentatorsbåsen. Sedan har jag väldigt mycket kontakter inom sporten över lag. Direkt efter jag vart sjuk så fick jag SMS ifrån svenska handbollslandslagets damtränare Janne Ekman, han skrev: ”Se till att köra hårt med din rehab, så ses vi i någon handbollshall till vintern. Jag saknar att diskutera laguppställningar och taktik med dig”. Det känns bra att det finns många som stöttar en i det man går igenom nu, säger Mats.

Fram tills november 2017 då Mats kom i kontakt med FMF Assistans har det varit hemtjänsten som hjälp honom klara av dagarna.

– Det är lite stökigt med färdtjänsten och sådant, de är sällan i tid och missar två av tre körningar. Vilket gör det svårt för mig att kunna planera in andra aktiviteter än att sitta hemma i rullstolen. Jag kan ju inte flytta mig till sängen eller träningscykeln själv, så man är egentligen i ständigt behov av hjälp, berättar Mats.

Mats fall är idag under utredning hos kommunen, för andra gången.

– Först så beviljades jag assistans 8 timmar om dygnet, men då levde jag tillsammans med min sambo. Kort därefter beslutade vi oss om att flytta isär, vilket betyder att jag måste ha betydligt mycket mer hjälp. Vi får hoppas att vi får igenom vår ansökan om 17 timmar så att jag kan leva ett så normalt liv som möjligt, säger mats eftertänksamt.

Vad tror du att det kommer betyda för dig att få assistans av FMF istället för bara hemtjänsten?

– Det kommer göra det enklare för mig att leva. Jag kommer kunna träna och aktivera mig mer än vad jag gör idag. Sedan har vi pratat om att vi ska ha assistenter som är sportintresserade och kan gå på fotboll och hockey med mig, det vore drömmen, säger Mats.

Vad är dina första intryck av FMF Assistans?

– Det är mer personligt. Med hemtjänsten kan vem som helts komma in genom dörren för att hjälpa mig att till exempel duscha eller utföra mina behov, vilket såklart blir lite påfrestande. Sedan är det så stressigt med hemtjänsten, man behandlas mer som ett objekt snarare än en människa, avslutar Mats.

Ring oss!